20 Kasım 2007 Salı

2006-2007 Türkiye Geneli Zeytin & Z. yağı İhracat Rakamları Üzerine Yorumlarım

1) Ulkemizde ortalama da en ucuz siyah zeytin Ege' den ihraç edilmiş (1.02USD). Bulgaristan ve Romanya' ya yapılan yüklü (%34) ihracatın ucuza (0.7USD) yapılması. En pahalı yiyenler de Isvicre, Japonya ve Singapur (fiyatların detayı belirsiz, sanırım CIF???) Eğer listedeki fiyat bazları aynıysa İsviçre' ye bu fiyattan satanı tebrik ederim. Ayrıca toplam ihracat gelirlerinde Y. Zeytin %75, S.Zeytin %62.5 ve Z.yağında %90' lik payla en büyük tebrik EGE' ye.

2) Ulkemizde ortalamada en pahalı siyah zeytin Istanbul' dan ihraç edilmiş (2.98USD). Avusturya, Hollanda ve İrlanda en pahalı yiyenler. Fiyat ortalamasını yukarı çekenler ise Almanya, Avusturya, UK, Fransa, Hollanda ve bir nebze de Kazakistan (Toplam kazanılan paranın %60' ı buradan). Istanbul' lular AB' ye sağlam yüklenmişler anlaşılan. AHL Serbest Bolgesi alıcılarına da özel bir tebrik gerekiyor zira 7.27USD/kg' lık bir alım var.

3) Ulkemizde en pahalı yeşil zeytin de Istanbul' dan ihraç edilmiş (2.95USD). Azerbaycan, Kazakistan, Kosova ve Ukrayna en pahalı yiyenler. Fiyat ortalamasını yukarı çekenler ise Almanya, Avusturya, Fransa ve Kazakistan ile Almanya, Avusturalya ve UK . Bravo Istanbul, dövizi getirmede 3.sün ama sofralıkta en pahalı bağlantıları sen yapabilmişsin. Rekor gene AHL' de 6.92USD/kg.

4) Güneydoğu' lular sofralıkta toplam içerisinde %1' e bile ulaşamazken yağa yüklendiklerini %3.5' luk ihracat oranı ile anlıyoruz.

5) Ulkemizde ortalamada en ucuz yeşil zeytin Akdeniz' den ihraç edilmiş (1.29USD). Fransa, Katar, S.Arabistan ve BAE en ucuz yiyenler. Fiyat ortalamasını aşağı çeken ise BAE (dünyanın en zengin ülkesine en ucuz zeytini biz satmışız, tabii adamlar boşuna zengin olmadılar). ABD' ye ihracat da dikkat çekiyor (366.000USD).

6) Yağ'da da en ucuz Akdeniz. Sanırım Suriye ve Tunus ile rekabet şartları çok çetin. En ucuzcular S.Arabistan ve Kuveyt. En fazla ihracat da bu ülkelerin yanısıra ABD' ye yapılmış (%78'i).

7) Uludağ' lılar Z.Yağ' da çok zayıf (%0.1), sebebi ne acaba?

8) G.Doğu' dan sonra en az ihracat geliri olan bölgemiz olmuş Erzurum. Ancak zeytinyağında acımamış. İhracatın yarısından fazlası Almanya' ya hem de ortalamanın üstünde bir fiyata (6.03USD). Bursa Serbest bölgesine bile satış yapmışlar. Uludağ' lılar uyuyor sanırım. 15 kg ama olsun (sipariş veren de evine götürdü herhalde). Ayrıca Myanmar' a da ihracat yapmalarından dolayı ayrı bir tebriği hakediyorlar.

Kubilay ESER

Hiç yorum yok: